Mikrozoo w jelitach dzieci
Sojusz z bakteriami dziecko zaczyna w chwili narodzin. Dziecko przechodzące przez kanał rodny matki jest zasiedlany przede wszystkim przez Eschericha coli i inne Enterobacteriacae, oraz Enterococci. […]
Sojusz z bakteriami dziecko zaczyna w chwili narodzin. Dziecko przechodzące przez kanał rodny matki jest zasiedlany przede wszystkim przez Eschericha coli i inne Enterobacteriacae, oraz Enterococci. […]
Dwa i pół tysiąca lat temu Hipokrates, uważał, że wszelkie choroby zaczynają się w jelitach. Niewiele wiedział o anatomii tego narządu i o jego mieszkańcach, ale jednak […]
Coraz więcej trafia do mnie kobiet z wynikami badań MTHFR, po nieudanych próbach zajścia w ciąże. Problem przez większość lekarzy jest bagatelizowany, a często też zalecone przez nich suplementy, mogą czasem zaszkodzić, a nie pomóc. Niekorzystny wariant MTHFR […]
O glutenie i innych czynnikach wywołujących choroby „cywilizacyjne” można pisać naprawdę sporo. Gdy chodzi o gluten, to najczęściej kojarzony jest z celiakią i typową diagnostyką celiakii, a mamy przecież jeszcze nadwrażliwość na gluten i inne komponenty zbóż, oraz alergię na pszenicę. […]
Smażenie to bardzo popularny sposób przygotowywania żywności. Zazwyczaj jest też opisywane jako jedna z gorszych metod termicznej obróbki produktów spożywczych. Smażenie zawsze wiąże się z użyciem tłuszczu, więc oprócz samej obróbki termicznej należy zastanowić […]
W swojej praktyce zawodowej widzę wciąż ten sam powtarzający się schemat walki rodziców o swoje dzieci. Nowe terapię, nowe suplementy, nowe badania, nowe dietoterapię, nowi specjaliści, którzy dają nadzieję. Widzę wiele wysiłków, […]
Stres oksydacyjny i wolne rodniki- jak się przed tym uchronić? Stres, to rodzaj odchylenia od fizjologicznego stanu równowagi (homeostazy) w organizmie w odpowiedzi na środowisko wewnętrzne i zewnętrzne. Uruchomienie mechanizmów obronnych w odpowiedzi na niesprzyjające czynniki to zjawisko normalne dla organizmu. […]
Eliminacja glutenu- moda czy konieczność? Gluten niewątpliwie stał się składnikiem pożywienia, który podzielił ekspertów d.s. żywienia. Jest tyle samo badań naukowych mówiących o szkodliwym jego działaniu, co dowodów na to, że wręcz powinien być spożywany. […]
Taka żywność, na nasze szczęście, jest coraz bardziej dostępna i w większości sklepów znajdują się oddzielne półki z jedzeniem ekologicznym. Niestety, wadą tej żywności jest cena- takie produkty są droższe od tych zwykłych, powszechnych. Jednak najważniejsze […]
Podstawowe różnice między warzywami bio, a tymi gorszej jakości Przy uprawie marchewki ekologicznej niedozwolone jest dodawanie sztucznych nawozów i pestycydów oraz składników modyfikowanych genetycznie- GMO. Niestety, przy uprawie zwykłej marchewki to wszystko może być […]