Gluten niewątpliwie stał się składnikiem pożywienia, który podzielił ekspertów d.s. żywienia.
Jest tyle samo badań naukowych mówiących o szkodliwym jego działaniu, co dowodów na to, że wręcz powinien być spożywany.
Jak jest z tym rzeczywiście?
Moim rozwiązaniem na trudne pytania związane z organizmem ludzkim jest zawsze jego ewolucja. Jak ewoluowały geny względem środowiska i jakie cechy były promowane, oraz jak kształtowały się poszczególne układy, w tym układ pokarmowy, dają odpowiedzi na nurtujące nas dzisiaj pytania.
Marek Konarzewski w książce „Na początku był głód” wraca do początku historii ludzkości, aby znaleźć odpowiedź na to, dlaczego człowiek współczesny mimo, dostępności medycyny i wydłużenia życia, boryka się chorobami przewlekłymi i spadkiem jakości tego życia.
Udomowienie roślin i zwierząt, dając początek rolnictwu pociągnęło za sobą najbardziej rewolucyjne zmiany, jakich doświadczył gatunek ludzki.Dostęp do nowego, obfitego źródła pożywienia- roślin zbożowych- stał się największym ludzkim eksperymentem, którego koniec właśnie dobiega, bo już teraz widzimy jego skutki.
Człowiek przez całą swoją ewolucyjną historię miał bardzo zróżnicowaną dietę, nieomal z dnia na dzień zaczął żywić się wyłącznie ziarnami tylko jednej wąskiej i specyficznej grupy roślin- trawami wielkonasiennymi. Przodkowie człowieka nie byli ziarnojadami. Wynalezienie ognia i żaren do ich mielenia było sposobem na łatwiejsze ich trawienie. Pamiętajmy, że zawartość glutenu w ziarnach naszych przodków była dużo mniejsza niż obecnie. Poza tym nigdy nie spożywali samej skrobi, w której znajduję się gluten, ale jedli całe ziarno wraz z łuską i zarodkiem. W łusce i zarodku występują witaminy z gr B oraz błonnik. Witaminy wpływają korzystnie na enzymy trawienne, trawiące również gluten, a błonnik jest pożywką dla naszego mikrobiomu, który usprawnia trawienie i działa jak szczotka eliminując nie strawione resztki pokarmu.Warto zaznaczyć, że w wyniku modyfikacji genetycznych dąży się do stworzenia „super-ziarna” o większej zawartości glutenu. Gluten sztucznie! dodawany jest w przemyśle piekarniczym w celu poprawienia walorów smakowych. Oprócz tego, dodawany jest również do wędlin, napojów i wielu produktów spożywczych, w których nikt by się nie spodziewał jego obecności!Tolerancje glutenu zaburzają również inne nowe czynniki: produkty rafinowane z ogromną ilością środków chemicznych, skażenie środowiska, leki „na wszystko”
U osób predysponowanych genetycznie w wyniku nadwrażliwości na gluten ze strony układu pokarmowego powstają kompleksy antygen- przeciwciało, które powodują przewlekłe stany zapalne nie tylko w obrębie jelit. Kompleksy te, odpowiedzialne są za takie choroby jak: choroba Hashimoto, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, cukrzyca itp.
Bez względu czy pojawiła się nietolerancja na gluten czy też jest zdiagnozowana celiakia, pierwszymi zaleceniami jest- eliminacja glutenu.
Prof. Jerzy Socha w książce Choroby autoimmunologiczne u dzieci piszę „dieta bezglutenowa stanowi nie tylko metodę leczenia celiakii, ale również zapobiega rozwojowi chorób z autoagresji”
Pojawiło się sporo publikacji naukowych dot. niekorzystnego wpływu glutenu na choroby autoimmunizacyjne. Doświadczenia z mojego gabinetu dietetycznego, potwierdzają, że dietoterapia z eliminacją glutenu u osób z autoagresją i niektórymi schorzeniami jelit, daje korzystne skutki i wspomaga leczenie.
– Celiakia (tzw. choroba trzewna). Jest to choroba o podłożu immunologicznym, polegająca na tym, że organizm nie toleruje glutenu otrzymywanego wraz z pożywieniem. Wówczas białko to działa szkodliwie na układ pokarmowy: powoduje zanik kosmków jelitowych i prowadzi to upośledzenia wchłaniania potrzebnych składników pożywienia, a w konsekwencji- do wielu przykrych objawów.
Objawy celiakii mogą być skąpe, dlatego choroba często pozostaje niewykryta przez dłuższy czas. W przypadku stwierdzonej celiakii konieczne jest całkowite i trwałe wykluczenie glutenu z pożywienia.
– Alergia na gluten. Jest to nieprawidłowa reakcja organizmu na białka zbóż przyjmowane z pokarmem. W zależności od typu alergii objawy mogą wystąpić natychmiast po spożyciu glutenu lub dopiero po wielu godzinach. Mogą to być symptomy łagodne np. w postaci wysypki, lub bardzo ciężkie tj. wstrząs anafilaktyczny, który jest śmiertelnym zagrożeniem życia. W przypadku alergii na gluten, dieta bezglutenowa jest podstawą leczenia i trzeba ją stosować przez całe życie. Część dzieci cierpiących na alergię „wyrasta” z niej po okresie dojrzewania.
– Nadwrażliwość na gluten. Jest to stan, w którym na podstawie dostępnych metod diagnostycznych nie ma przesłanek do stwierdzenia celiakii lub alergii na gluten, a mimo to pacjent kilka lub kilkanaście godzin po spożyciu glutenu odczuwa dolegliwości bądź ma objawy charakterystyczne dla celiakii np. biegunkę, ból brzucha, wysypkę, osłabienie, bóle głowy, przewlekłe zmęczenie.
Problem ten diagnozuje się, wykluczając celiakię i alergię oraz obserwując samopoczucie pacjenta po wyeliminowaniu z diety glutenu i po późniejszej prowokacji glutenem. Jeśli wykluczenie glutenu powoduje ustąpienie przykrych objawów, zalecana jest dieta bezglutenowa.