Żywienie dzieci w spektrum autyzmu
Dość często, podczas konsultacji, słyszę od zrozpaczonych rodziców, że dziecko je: monotonnie, coraz mniej produktów spożywczych, czyli zawęża sobie dietę, je niezdrowo, […]
Dość często, podczas konsultacji, słyszę od zrozpaczonych rodziców, że dziecko je: monotonnie, coraz mniej produktów spożywczych, czyli zawęża sobie dietę, je niezdrowo, […]
Niedobór wit B12 należy badać u osób z objawami neurologicznymi, chorobami jelit, osób starszych i niewyjaśnioną niedokrwistością. Konieczność oznaczenia poziomu witaminy B12 jest u osób: z resekcją żołądka lub jelita cienkiego, z nieswoistym zapaleniem jelit, stosujących metforminę, inhibitory […]
Bakterie, które zamieszkują nasze jelita wywierają niezwykle duży wpływ na wiele aspektów zdrowia. Trenują nasz układ odpornościowy, pomagają w usuwaniu bakterii chorobotwórczych, regulują metabolizm, dostarczają substancji biologicznie aktywnych i niezbędnych, które są analizą […]
Coraz więcej osób zmaga się z dolegliwościami przewodu pokarmowego o charakterze przewlekłym. W dużym stopniu są to dolegliwości trwające miesiącami, a nawet latami. Utrudniają codzienne […]
Objawom ze strony układu pokarmowego często towarzyszy diagnostyka mikrobiologiczna i parazytologiczna dzieci, nie tylko z ASD. Badania te, często trafiają do mnie, podczas konsultacji. Rodzice są zwykle przestraszeni różnorodnością wyhodowanych w kale bakterii i zawiedzeni, że nie wykryto żadnych pasożytów. […]
W 1955 r. Bernard Brodie założyciel i szew Laboratorium Farmakologii Chemicznej w Narodowym Instytucie Zdrowa US wraz ze swoim zespołem, odkrył układ enzymów, które potrafiły usuwać z organizmu toksyny. Był to enzymowy super-układ, złożony z ponad pięćdziesięciu […]
Ostatnia kontrola NIK nie zostawia złudzeń. Żywność przeznaczona do obrotu nie jest bezpieczna. W ostatnim raporcie skupiono się […]
Dzieci z autyzmem często cierpią z powodu przewlekłych zaburzeń przewodu pokarmowego (nieprawidłowych wypróżnień: przewlekłe biegunki, zaparcia, jasne stolce z niestrawionymi resztkami pokarmowymi, wzdęcia, odczuwalny dyskomfort, wybiórczość pokarmowa). To często obserwują rodzice. Badania u tych […]
Antybiotyki istniały w naszym otoczeniu od zawsze, nie znaliśmy tylko sposobów ich izolacji i produkcji. Antybiotyki to nic innego, jak metabolity mikroorganizmów (grzybów, bakterii) do obrony przed innymi mikroorganizmami. W 1928 r Aleksandrowi Flemingowi udało się przez przypadek odkryć […]
Sojusz z bakteriami zaczynamy w chwili narodzin. Przechodząc przez kanał rodny matki jesteśmy zasiedlani przede wszystkim przez Eschericha coli i inne Enterobacteriacae, oraz Enterococci. Cały proces wydawać się może mało higieniczny, ale nasze mamy dały nam w chwili […]