Coraz więcej osób zaczyna interesować się tym co ma na talerzu, a co powinno się na nim znaleźć. Bardzo często można usłyszeć lub przeczytać, że powinniśmy sięgać po ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ, lecz nie każdy wie czym ona tak naprawdę jest. Mamy w założeniu, że żywność powinna być zdrowa i trafniejszym słowem w tym przypadku będzie żywność rekomendowana.
Definicja zdrowej żywności/rekomendowanej/ekologicznej mówi, że „jest to jedzenie naturalne, bez środków konserwujących i ulepszających. Taka żywność jest produkowana metodami tradycyjnymi i pochodzi z upraw ekologicznych”. Oznacza to, że rośliny uprawiane są bez sztucznych nawozów, chemicznych środków ochronnych, pestycydów. W czasie produkcji nie są dodawane sztuczne środki utrwalające i przedłużające przydatność produktów- tzw. konserwanty. W zdrowej żywności nie występują również substancje, które w sposób chemiczny:
„Żywność ekologiczna musi mieć na opakowaniu oznaczenie rolnictwa ekologicznego (zgodnie z Rozporządzeniem Rady EWG nr 2092/91 z 21 czerwca 1991 r.)Znak EKO- to gwarancja jakości. Certyfikat przyznawany jest na rok, po upływie tego terminu gospodarstwo ekologiczne (to są pola, łąki, pastwiska, wybiegi dla zwierząt, urządzenia, budynki inwentarskie, magazyny itd., ale też księgi rachunkowe, dowody zakupu środków do produkcji, etykiety, bilans zbiorów) zostaje poddane ponownej kontroli.”
Dieta każdego człowieka, zwłaszcza borykającego się z chorobami przewlekłymi, autoimmunizacyjnymi, zapalnymi przede wszystkim powinna opierać się o żywność ekologiczną/rekomendowaną.
Podsumowując, w naturalnej żywności nie znajdziemy tego co może nam zaszkodzić, a więc tego co nie występuje naturalnie w przyrodzie; sztuczne barwniki, aromaty, stabilizatory, substancje zagęszczające, przeciwutleniacze, pestycydy. Kupując produkty ekologiczne mamy pewność, że zostały one wyprodukowane pod kontrolą specjalistów i nie zagrożą naszemu zdrowiu.