Taka żywność, na nasze szczęście, jest coraz bardziej dostępna i w większości sklepów znajdują się oddzielne półki z jedzeniem ekologicznym.
Niestety, wadą tej żywności jest cena- takie produkty są droższe od tych zwykłych, powszechnych. Jednak najważniejsze jest nasze zdrowie i to na nim powinniśmy się skupić. Patrząc szerzej na ten aspekt, żywność ekologiczna, żywność zdrowa, dostarcza nam niezbędnych składników dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Organizm dobrze odżywiony to organizm zdrowy i najedzony. Osoby, które nie dbają o to co ląduje na ich talerzu, zwykle czują ciągłą potrzebę jedzenia, ponieważ nie dostarczają niezbędnych składników, które są potrzebne do różnorakich procesów biochemicznych. Organizm szukając potrzebnych mu składników wyzwala potrzebę jedzenia. Zatem dobrej jakości pożywienie mimo, że droższe, spożywamy mniej, dbając jednocześnie o smukłą sylwetkę.
Innym argumentem przemawiającym za zainwestowanie w dobrą żywność, jest samo zdrowie. Osoby, które oszczędzają na jedzeniu, nie oszczędzają na diagnostyce, lekarzach, specjalistach. Swój czas, energię i środki poświęcają na walkę z przewlekłymi dolegliwościami, diagnozę i powrót do zdrowia.
W swoim gabinecie widzę ogromne teczki wyników badań, za które można by było zrobić naprawdę dobre zakupy na wiele miesięcy lub pojechać na świetne wakacje.
Przede wszystkim na to, czy jest oznaczenie EKO. Powinno się również przeczytać ulotkę i sprawdzić czy rzeczywiście dany produkt pochodzi z uprawy ekologicznej i czy posiada odpowiedni certyfikat. Warto też zerknąć, czy produkt w swoim składzie nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników. Na żywności ekologicznej powinien widnieć taki symbol, jak poniżej:
Jeżeli należymy do osób zdrowych, wystarczy, że 80 % produktów spożywczych będzie dobrej jakości, z 20% gorszej jakości organizm sobie poradzi.
Jeżeli chorujemy na choroby z autoagresji, na przewlekłe choroby zapalne, choroby degeneracyjne, dobrej jakości produktów powinno być więcej niż 80%.
Jeżeli mamy „dojście” do produktów wiejskich (mięso, warzywa, owoce, przetwory mleczne), nie skażonych chemią, takie produkty nie muszą mieć certyfikatów, a będą na pewno tańsze.