Dlaczego powinniśmy zdecydować się na zdrową żywność?

Taka żywność, na nasze szczęście, jest coraz bardziej dostępna i w większości sklepów znajdują się oddzielne półki z jedzeniem ekologicznym.
Niestety, wadą tej żywności jest cena- takie produkty są droższe od tych zwykłych, powszechnych. Jednak najważniejsze jest nasze zdrowie i to na nim powinniśmy się skupić. Patrząc szerzej na ten aspekt, żywność ekologiczna, żywność zdrowa, dostarcza nam niezbędnych składników dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Organizm dobrze odżywiony to organizm zdrowy i najedzony. Osoby, które nie dbają o to co ląduje na ich talerzu, zwykle czują ciągłą potrzebę jedzenia, ponieważ nie dostarczają niezbędnych składników, które są potrzebne do różnorakich procesów biochemicznych. Organizm szukając potrzebnych mu składników wyzwala potrzebę jedzenia. Zatem dobrej jakości pożywienie mimo, że droższe, spożywamy mniej, dbając jednocześnie o smukłą sylwetkę.
Innym argumentem przemawiającym za zainwestowanie w dobrą żywność, jest samo zdrowie. Osoby, które oszczędzają na jedzeniu, nie oszczędzają na diagnostyce, lekarzach, specjalistach. Swój czas, energię i środki poświęcają na walkę z przewlekłymi dolegliwościami, diagnozę i powrót do zdrowia.
W swoim gabinecie widzę ogromne teczki wyników badań, za które można by było zrobić naprawdę dobre zakupy na wiele miesięcy lub pojechać na świetne wakacje.

Gdy szukamy produktów ekologicznych na co powinniśmy zwrócić uwagę?

Przede wszystkim na to, czy jest oznaczenie EKO. Powinno się również przeczytać ulotkę i sprawdzić czy rzeczywiście dany produkt pochodzi z uprawy ekologicznej i czy posiada odpowiedni certyfikat. Warto też zerknąć, czy produkt w swoim składzie nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników. Na żywności ekologicznej powinien widnieć taki symbol, jak poniżej:

Jakie korzyści przynosi nam spożywanie żywności naturalnej?

  • nie jesteśmy narażeni na reakcje alergiczne (np. benzoesan sodu)
  • unikamy podrażnienia żołądka i przewodu pokarmowego ( np. barwnik E 133)
  • nasze procesy trawienne nie są zaburzane (np. karagen E 407)
  • unikamy problemów z nadciśnieniem (substancje zakwaszające E-200-299)
  • mamy zmniejszoną ekspozycje na toksyczne pestycydy

Czy tylko żywność ekologiczna?

Jeżeli należymy do osób zdrowych, wystarczy, że 80 % produktów spożywczych będzie dobrej jakości, z 20% gorszej jakości organizm sobie poradzi.
Jeżeli chorujemy na choroby z autoagresji, na przewlekłe choroby zapalne, choroby degeneracyjne, dobrej jakości produktów powinno być więcej niż 80%.
Jeżeli mamy „dojście” do produktów wiejskich (mięso, warzywa, owoce, przetwory mleczne), nie skażonych chemią, takie produkty nie muszą mieć certyfikatów, a będą na pewno tańsze.

A więc co włożyć do koszyka, chcąc zadbać o swoje zdrowie?

  • Zwracajmy uwagę na owoce i warzywa- powinny stanowić większą część naszej codziennej diety. Dostarczają nam wielu witamin i składników mineralnych, które są nam niezbędne.
  • Wybierajmy produkty zwierzęce z naturalnych hodowli, w których zwierzęta jadły pasze bez żadnych dodatków, antybiotyków i barwników. Były na wolnym wybiegu- nie w klatkach i ciasnych boksach.
  • Bardzo ważne są również produkty zbożowe, które zawierają dużo błonnika i wspomagają prace jelit. Wybierajmy chleb pełnoziarnisty, sięgajmy po mąkę z pełnego ziarna., kaszę, nasiona, rośliny strączkowe.
  • Nie unikajmy produktów mlecznych, ponieważ to one dostarczają nam niezbędnego wapnia. Sięgnijmy po twaróg, kefir, lub jogurt naturalny- te produkty zawierają również bakterie mlekowe, które usprawniają pracę jelit i wspomagają ich florę bakteryjną. Pamiętajmy, jednak, że przy niektórych schorzeniach mleko i produkty mleczne powinny być eliminowane.
  • Ryby, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, omega 3, są potrzebne ze względu m.in. na redukcje stanów zapalnych, zwłaszcza przy chorobach z autoagresji. Wybierajmy ryby różnych gatunków i z różnych łowisk, aby ograniczyć tym samym kumulację metali ciężkich. Ryby należy jeść.
  • Kiszonki, które mają zbawienny wpływ na jelita. Ogórki, kapusta kiszona eko bez dodatku octu! w słoikach.
Monika Czerepak - ZnanyLekarz.pl