Blog dietetyczny

Antybiotyki- zagrożenia.

  Antybiotyki istniały w naszym otoczeniu od zawsze, nie znaliśmy tylko sposobów ich izolacji i produkcji. Antybiotyki to nic innego, jak metabolity mikroorganizmów (grzybów, bakterii) do obrony przed innymi mikroorganizmami. W 1928 r Aleksandrowi Flemingowi udało się przez przypadek odkryć […]

Jelitowe zoo

Sojusz z bakteriami zaczynamy w chwili narodzin. Przechodząc przez kanał rodny matki jesteśmy zasiedlani przede wszystkim przez Eschericha coli i inne Enterobacteriacae, oraz Enterococci. Cały proces wydawać się może mało higieniczny, ale nasze mamy dały nam w chwili […]

Gluten, zboża i układ nerwowy.

  O glutenie i innych czynnikach wywołujących choroby „cywilizacyjne” można pisać naprawdę sporo. Gdy chodzi o gluten, to najczęściej kojarzony jest z celiakią i typową diagnostyką celiakii, a mamy przecież jeszcze nadwrażliwość na gluten i inne komponenty zbóż, oraz alergię na pszenicę. […]

Monika Czerepak - ZnanyLekarz.pl